Spis treści:
Dziczyzną nazywamy mięso, pochodzące od dziko żyjących zwierząt łownych. W Polsce najczęściej są to występujące naturalnie dziki, jelenie, sarny, zające oraz ptactwo, takie jak dzikie bażanty, kuropatwy, czy przepiórki. Tradycja spożywania dziczyzny w Polsce sięga tak daleko, jak tradycje myśliwskie. Chociaż mięso tego typu w dzisiejszych czasach kojarzy się przede wszystkim z wykwintnymi potrawami, dawniej było jednym z podstawowych składników naszej narodowej kuchni. Kuchnia staropolska w dużej mierze opierała się bowiem na produktach naturalnych, pochodzących z lasów czy jezior. Dopiero intensywny rozwój rolnictwa sprawił, że bliższe naszym podniebieniom stały się „pospolite” rodzaje mięs, takie jak drób czy wieprzowina. Dziczyzna praktycznie przestała gościć na naszych stołach, a szkoda, bo pod wieloma względami przewyższa ona mięso z chowu przemysłowego.
Czy dziczyzna jest bezpieczna?
Spadek popularności dziczyzny, jej mała dostępność i stosunkowo wysoka cena, sprawiły, że wiele osób nie ma świadomości jej niezwykłych walorów. Niektórzy konsumenci, w obawie przed pasożytami i chorobami odzwierzęcymi, wręcz unikają spożywania dziczyzny. Tymczasem zupełnie nie ma powodów do obaw – mięso pozyskiwane z legalnych polowań przed wykorzystaniem zostaje odpowiednio przebadane przez służby weterynaryjne.
Zalety zdrowotne dziczyzny
Z pewnością warto włączyć dziczyznę do swojej diety ze względu na jej unikalne właściwości. Dziczyzna jest najzdrowszym mięsem, jakie możemy dostać na rynku. Zawiera małe ilości tłuszczu, dużo wartościowego białka, szereg niezbędnych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, dobrze przyswajalne żelazo, wapń, magnez, czy fosfor. Dziczyzna stanowi pożywne, a przy tym niskokaloryczne mięso, dlatego jest polecana szczególnie osobom stosującym różnego rodzaju diety. Pozbawiona jest sztucznych dodatków, zawartych w paszach zwierząt hodowlanych oraz wolna od antybiotyków.
Jak przyrządzać dziczyznę?
Oczywiście największą, niekwestionowaną zaletą dziczyzny jest jej wyborny smak i niesamowity aromat. Pod tym względem zdecydowanie może konkurować z najdroższymi częściami wołowiny. O ile nie każdemu musi przypaść do gustu charakterystyczny smak jeleniny, o tyle delikatne mięso dzikich królików, czy ptaków powinno zadowolić każdego.
Dobrze przyrządzona dziczyzna rozpływa się w ustach i zachwyca aromatem. Możemy ją przygotować na wszelkie dostępne sposoby, ważne jednak by robić to z wyczuciem, żeby nie zmarnować potencjału tego szlachetnego składnika, który łatwo wysuszyć lub przegotować. Z dziczyzny przygotujemy zarówno esencjonalne gulasze, kruche pieczenie, jak i pyszne zrazy. Dziczyzna „lubi” aromatyczne, zdecydowane przyprawy, dlatego jej smak świetnie podkreślają czosnek, jałowiec, kminek i majeranek. Dobrze komponuje się również z grzybami i suszonymi śliwkami. Oczywiście idealnym dodatkiem do potraw z dziczyzny jest czerwone wino.
Wyroby z dziczyzny
Wyroby z dziczyzny są coraz częściej spotykane na sklepowych półkach. Najczęściej dostaniemy szynki, kiełbasy i pasztety, choć zdarzają się także salcesony bądź kaszanki z dziczyzny. Wyroby z dziczyzny, chociaż nie należą do najtańszych, są cenione za smak i wysoką jakość mięsa. Jeżeli nasza dieta jest bogata w mięso, dobrze jest, choć częściowo, zastąpić wieprzowinę czy drób wyrobami z dziczyzny, które zawierają mniej szkodliwych substancji i cholesterolu.
Dziczyzna, niegdyś królowa polskich stołów, znów zaczyna być doceniana ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne. Powraca zarówno pod postacią tradycyjnych potraw, jak i w bardziej nowoczesnych odsłonach. Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi, dlatego coraz częściej sięgają po żywność pochodzącą z innych źródeł, niż hodowle przemysłowe.