Myourlife.pl – artykuły, informacje, wiadomości
Biznes

Hodowla norek w Polsce – podstawowe informacje

Hodowla norek jest obecnie jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi rolnictwa w Polsce. Skóra norek jest w tym przypadku jedynym przedmiotem sprzedaży. Warto więc zadbać o odpowiednią pielęgnację oraz żywienie zwierząt, mające bezpośredni wpływ na jakość włosia norek.

Hodowla norek w Polsce

Hodowla norek w Polsce jest dozwolona, ale podlega pewnym ograniczeniom. Przede wszystkim, osoby chcące hodować norki muszą posiadać stosowne pozwolenie, które wydaje się na podstawie ustawy o ochronie zwierząt oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie warunków hodowli zwierząt gospodarskich. Osoby hodujące norki muszą także spełniać określone wymagania dotyczące miejsca hodowli oraz warunków utrzymania zwierząt. W przypadku nieprzestrzegania tych przepisów grozić mogą sankcje prawne, takie jak grzywna lub nawet zakaz hodowli zwierząt.

Hodowla norek – podstawowe informacje

Produkcja norek w Polsce jest możliwa dzięki ustawie o organizacji hodowli i rozrodzie gospodarskim. W fermach hoduje się zasadniczo wyłącznie norkę amerykańską, która charakteryzuje się najwyższą jakością włosia. Ustawa zalicza norkę amerykańską do zwierząt futerkowych możliwych do hodowania w Polsce. Wspomniana ustawa reguluje także zasady hodowli norek. Jedną z nich jest konieczność występowania na terenie fermy obiektów gospodarczych niezbędnych do prowadzenia hodowli. Są to pomieszczenia do przygotowywania pasz, chłodnie do przechowywania pasz pochodzenia zwierzęcego oraz obiekty wykorzystywane do skórowania i magazynowania skór. Norki w fermach przetrzymywane są w klatkach, które mogą znajdować się na zewnątrz, jeżeli mają zamontowany daszek, chroniący zwierzęta przed deszczem czy silnym wiatrem. Ponadto klatki dla norek muszą być odpowiednio duże i powinny zawierać poidła.

Hodowla norek – etapy hodowli

Norki należą do rodziny łasicowatych, dlatego też są zwierzętami mięsożernymi. Z tego powodu znaczna część pasz stosowanych w ich hodowli, jest pochodzenia zwierzęcego. Karmy te w większości przypadków tworzy się z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kategorii 3 i 4. Duże znaczenie w hodowli norek ma stosowanie się do czterech faz żywienia. Warto podkreślić, że przechodzenie z jednej fazy do drugiej musi odbywać się stopniowo i płynnie.

Pierwszą fazą jest czas mający przygotować norki do porodu, a drugą okres ciąży. W obu tych przypadkach zmniejsza się wartość energetyczną paszy, w celu obniżenia masy ciała norki. Trzecia faza to odchów oraz karmienie młodych. Norki są ssakami, co oznacza, że karmią młode mlekiem. W związku z tym, że mleko laktacyjne przeznaczone dla młodych zawiera dużą ilość tłuszczu, w paszach norek należy zwiększyć ilość tłuszczy. Będzie to bowiem równoznaczne z podwyższaniem wartości energetycznej paszy. Ostatnią fazą żywienia jest kształtowanie się zimowej warstwy włosowej. W tym przypadku należy zmniejszyć ilość białek oraz tłuszczy w paszy, przy równoczesnym zwiększeniu roślinnych pasz węglowodanowych. Tego typu zabieg ma bowiem kluczowy wpływ na poprawę jakości uzyskiwanego futra. Po zakończeniu cyklu norki są ubijane przykładowo w bębnach gazowych, w których nie odczuwają bólu. Następnie skóry nerek po ściągnięciu i obrządzeniu, oczekują na odbiór przez producentów futer.

Hodowla norek – dodatki paszowe

Dodatki paszowe dla zwierząt futerkowych mają duże znaczenie w walce z bakteriami czy pierwotniakami. Stosuje się je głównie zapobiegawczo, w celu zwiększenia odporności organizmu, który wytworzy w ten sposób odpowiednie przeciwciała, wspomagające organizm w walce z drobnoustrojami. Dodatki paszowe wspierają również funkcjonowanie układu pokarmowego przy kontakcie z patogenami oraz bezpośrednio po zakażeniu. Dodatki paszowe mają duże znaczenie w żywieniu zwierząt, ponieważ niedostarczenie im odpowiednich przeciwciał, może prowadzić do upadania osłabionych osobników. Dodatki paszowe dla zwierząt występują w wielu różnych odsłonach. Zapewne warto wymienić dodatki zwiększające apetyt zwierząt, dbające o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego czy wspomagające procesy przemiany składników odżywczych, czyli tłuszczy, białek oraz węglowodanów.

W hodowli norek bardzo duże znaczenie ma dbanie o prawidłowe żywienie zwierząt. Bezpośrednim efektem zbilansowanej, kompleksowej diety jest bowiem uzyskanie włosia o wyższej jakości, a w konsekwencji zwiększenie ogólnych przychodów z działalności.

Powiązane wpisy

Dlaczego warto zachować dobre relacje z poprzednią firmą?

admin

Szalunki – element niezbędny na każdym etapie wznoszenia konstrukcji

admin

Klimatyzacja do biur – postaw na sprawdzone urządzenia TOSHIBA

admin