Biznes

Jak zadbać o wentylację w kuchni restauracyjnej?

Jedną z kluczowych kwestii przy projektowaniu lokalu gastronomicznego jest zapewnienie właściwej wentylacji pomieszczeń. Często zdarza się, że już po wejściu do baru czy też restauracji czujemy intensywne zapachy dochodzące z kuchni, a przebywanie we wnętrzu z czasem staje się męczące ze względu na wysoką temperaturę. Z czego to wynika? I jak temu przeciwdziałać?

Projekt systemu wentylacji 

Odpowiednio działający system wentylacji nawiewno-wywiewnej w takich budynkach jak restauracja, bar, pub czy miejsca, w których przygotowywane są posiłki, musi zapewnić zarówno klientom jak i pracownikom odpowiedni komfort cieplny. Ważne jest również neutralizowanie zbyt ostrych zapachów powstających przy gotowaniu. Trzeba pamiętać, że w lokalach gastronomicznych sporym problemem są nadmierne zyski ciepła oraz wilgoci. W tego typu lokalu źródłem zysków ciepła są osoby w nim przebywające, maszyny przyrządzające potrawy, para wodna powstająca przy gotowaniu, ale też oświetlenie i nasłonecznienie. Zyski wilgoci są oczywiście skutkiem parowania czy zmywania.

Wg polskich norm w budynku o przeznaczeniu gastronomicznym należy zapewnić nie mniej niż 30m3/h świeżego powietrza na jedną osobę. Aby prawidłowo zbilansować strumień powietrza, należy wziąć pod uwagę szereg innych czynników, takich jak: rodzaj budynku, jego usytuowanie, nasłonecznienie, rodzaj i czas wykonywanej w nim pracy, liczba osób w obiekcie oraz wspomniane wcześniej zyski ciepła i wilgoci. Parametry jakie powinno spełniać powietrze w strefie kuchennej oraz konsumpcyjnej muszą być odpowiednio przemyślane, a wartości temperatury i wilgotności powietrza dobrane przez doświadczonego projektanta.

Okap gastronomiczny

W lokalach gastronomicznych miejscem, które generuje najwięcej problemów z wilgocią, jest oczywiście kuchnia. To tutaj w trakcie gotowania para i opary tłuszczu są głównym źródłem wilgoci i intensywnych zapachów. Aby zminimalizować ich powstawanie, konieczny jest montaż odpowiednich okapów. W zależności od liczby urządzeń kuchennych, stosuje się okapy pojedyncze lub ciągłe z odejściami nad każdą kuchenką. Wyróżniamy dwa rodzaje okapów, pierwszy to okap pochłaniacz, który ma za zadanie wyciągnąć powietrze znad kuchenki, oczyścić dzięki wbudowanemu filtrowi węglowemu i wydalić je z powrotem do pomieszczenia, w którym się znajduje, czyli do kuchni. Ten rodzaj okapu działa tylko na zasadzie filtra dlatego nie jest stosowany w pomieszczeniach o małym obciążeniu cieplnym. Drugim rodzajem natomiast jest okap wyciągowy, ma on takie samo zadanie jak pochłaniacz z tą różnicą, że zużyte powietrze nie wraca do pomieszczenia, a jest wypychane na zewnątrz budynku. Należy pamiętać o czyszczeniu instalacji wyciągowej z okapami włącznie. I nie chodzi tylko o wymianę filtrów, ale również o usuwanie z kanałów zalegających cząstek kurzu tłuszczu i pyłu.

Jak widać, temat wentylacji lokali gastronomicznych to nie taka prosta sprawa, dlatego projekt i wykonanie takiej instalacji należy powierzyć specjalistom z dużym doświadczeniem. Nie chcemy przecież, aby klienci podczas wizyt w naszym lokalu skarżyli się na zbyt wysoką temperaturę i nieprzyjemne zapachy. Zamontowanie jakościowych okapów kuchennych może znacząco poprawić wentylację w każdej kuchni.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

Related posts

Uprawa hydroponiczna a nawożenie – podstawowe zagadnienia

admin

Odzyskiwanie długów za prowizję – dlaczego warto nawiązać współpracę z firmą windykacyjną?

admin

Zalety oprogramowania chmurowego dla firm

admin

Zostaw komentarz